Mieszczański piernik

- Krok 1Miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Podziel na 4 części.
- Krok 2Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia i wytnij 4 koła o średnicy 20 cm. Resztki zachowaj. Ciasto nakłuj widelcem.
- Krok 3Na jednym blacie ciasta ułóż połówki orzechów i lekko dociśnij. Blaszki z ciastem wstaw do pieca i piecz około 20 minut w 180 st. C. Wystudź.
- Krok 4Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i wytnij z niego małe ciasteczka w kształcie domków o wysokości około 8 cm. (Możesz przygotować sobie w tym celu szablon.) Piecz około 15 minut w 180 st. C.
- Krok 5Wystudzone blaty ciasta przełóż cienko marmoladą, tak by ciasto z orzechami było na wierzchu. Dociśnij delikatnie deseczką i odstaw.
- Krok 6Do białka dodawaj partiami cukier puder i ucieraj do momentu, aż otrzymany lukier będzie gęsty i gładki. Przełóż do pergaminowej tutki i udekoruj nim piernikowe domki. Odłóż by lukier stwardniał.
- Krok 7Piernikowe domki posmaruj pozostałą marmoladą i przyklej do brzegów ciasta.

Czas na prawdziwe arcydzieło! Co powiesz na mieszczański piernik? To określenie pojawia się nie bez kozery. Na terenie Polski za stolicę tych korzennych wypieków uznaje się Toruń. Do dziś jest stanowią one wizytówkę tego miasta. Jeśli szukasz przepisu, który odtworzy smak tego tradycyjnego przysmaku, znalazłeś się w dobrym miejscu!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które uwielbiają korzenny aromat piernika. Tego smaku i zapachu nie da się opisać słowami, po prostu trzeba go spróbować.
Na jaką okazję?
I choć prawdziwy z niego mieszczuch, piernik czuje się dobrze w każdych warunkach. Dumnie ozdabia świąteczny stół, ale także nie ma nic przeciwko, aby towarzyszyć przy wspólnych plotkach. W towarzystwie filiżanki herbaty czuje się nawet lepiej.
Czy wiesz, że?
Pierniki wyrabia się już od średniowiecza. W tym czasie zajmowali się tym nie cukiernicy, a cechy rzemieślnicze, które strzegły przepisu tego przysmaku.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia mieszczańskiego piernika możesz użyć lukru lub marmolady.