Mieszczański piernik

- Krok 1Miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Podziel na 4 części.
- Krok 2Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia i wytnij 4 koła o średnicy 20 cm. Resztki zachowaj. Ciasto nakłuj widelcem.
- Krok 3Na jednym blacie ciasta ułóż połówki orzechów i lekko dociśnij. Blaszki z ciastem wstaw do pieca i piecz około 20 minut w 180 st. C. Wystudź.
- Krok 4Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i wytnij z niego małe ciasteczka w kształcie domków o wysokości około 8 cm. (Możesz przygotować sobie w tym celu szablon.) Piecz około 15 minut w 180 st. C.
- Krok 5Wystudzone blaty ciasta przełóż cienko marmoladą, tak by ciasto z orzechami było na wierzchu. Dociśnij delikatnie deseczką i odstaw.
- Krok 6Do białka dodawaj partiami cukier puder i ucieraj do momentu, aż otrzymany lukier będzie gęsty i gładki. Przełóż do pergaminowej tutki i udekoruj nim piernikowe domki. Odłóż by lukier stwardniał.
- Krok 7Piernikowe domki posmaruj pozostałą marmoladą i przyklej do brzegów ciasta.
Przygotowanie