Miodowe batony z płatków owsianych

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

244

498 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2022 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane wymieszaj z migdałami, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Miodowe batony z płatków owsianych - Krok 1

Krok 2

Kasię, cukier trzcinowy i miód włóż do rondelka i gotuj kilka minut.

Miodowe batony z płatków owsianych - Krok 2

Krok 3

Gorącą masę wlej do płatków owsianych z bakaliami i dobrze wymieszaj, tak by masa miodowa dokładnie pokryła płatki.

Miodowe batony z płatków owsianych - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż do foremki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć łyżką. Wystudź.

Miodowe batony z płatków owsianych - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną masę polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na batony i przechowuj w lodówce.

Miodowe batony z płatków owsianych - Krok 5
12

Opinie o przepisie

  • Lidia gielniak

    Lidia gielniak

    super batory bardzo smaczne dzieki za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Cieśla

    Anna Cieśla

    Pani Małgosiu, można prosić przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Kosa

    Ryszarda Kosa

    a gotowany miód straci swoją wartość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wojda

    Małgorzata Wojda

    Ja robię podobne,bez tłuszczu,cukru i czekolady,są pyszne i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak

    (Y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bytniewska

    Magdalena Bytniewska

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźna

    Barbara Woźna

    Jeżeli zmniejszysz ilość cukru a białą czekoladę zamienisz na gorzką to kalorie będą mniej straszyć . Przepis wypróbuje :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Magdziarz

    Ewa Magdziarz

    Ile mają kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń

    I do tego biala polewę czekoladową..... to musi być zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga JAgnieszka

    Aga JAgnieszka

    Taaaaa i dodaj kostkę margaryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bruździak

    Aneta Bruździak

    Wydaje się dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Listowska

    Amelia Listowska

    Ile kalorii to moze miec?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe batony z płatków owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe batony z płatków owsianychMiodowe batony z płatków owsianych

Miodowe batony z płatków owsianych to propozycja na drugie śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Żeby ją przygotować, wybierz najpierw odpowiedni rodzaj płatków – w tym przepisie odpowiednie będą górskie. Ewentualnie możesz zastąpić je płatkami jaglanymi lub kukurydzianymi, które sprawdzą się równie dobrze. Dodaj bakalie, np. posiekane migdały i rodzynki. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze słodszy smak, umieść w środku pokrojonego drobno banana i żurawinę. Wsyp nieco pestek dyni, słonecznika, kakao oraz suszone owoce. Dodaj miód (najlepiej sprawdzi się lipowy albo spadziowy), bowiem nada słodki smak i zlepi składniki na batony. Powstałą masę przełóż do formy i odstaw do schłodzenia. Tak przygotowane batoniki oblej polewą czekoladową. Do jej przygotowania możesz wykorzystać białą, mleczną czy deserową czekoladę, ciekawy efekt uzyskasz też, mieszając różne jej rodzaje. Kiedy masa będzie schłodzona, pokrój ją w małe prostokąty. Batony przechowuj w lodówce. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne miodowe batony z płatków.