
Składniki
null szczypt
null szczypt
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 kilogram
0.75 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj i potnij wzdłuż na plastry grube na 1 cm, oprósz solą, przełóż do miski.
Krok 2
Miód utrzyj razem z sokiem z cytryny i oliwą, dopraw do smaku i zalej marynatą przygotowane bakłażany. Marynuj przez 30 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Posiekaj czosnek i utrzyj razem z jogurtem, dopraw do smaku.
Krok 4
Plastry bakłażana grilluj bezpośrednio na ruszcie, przez kilka minut z każdej strony. Podawaj razem z czosnkowym jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej