
Składniki
null szczypt
null szczypt
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 kilogram
0.75 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj i potnij wzdłuż na plastry grube na 1 cm, oprósz solą, przełóż do miski.
Krok 2
Miód utrzyj razem z sokiem z cytryny i oliwą, dopraw do smaku i zalej marynatą przygotowane bakłażany. Marynuj przez 30 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Posiekaj czosnek i utrzyj razem z jogurtem, dopraw do smaku.
Krok 4
Plastry bakłażana grilluj bezpośrednio na ruszcie, przez kilka minut z każdej strony. Podawaj razem z czosnkowym jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej