Miodowe pieczone bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodowe pieczone bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null szczypt

null szczypt

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 kilogram

0.75 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj i potnij wzdłuż na plastry grube na 1 cm, oprósz solą, przełóż do miski.

Krok 2

Miód utrzyj razem z sokiem z cytryny i oliwą, dopraw do smaku i zalej marynatą przygotowane bakłażany. Marynuj przez 30 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Posiekaj czosnek i utrzyj razem z jogurtem, dopraw do smaku.

Krok 4

Plastry bakłażana grilluj bezpośrednio na ruszcie, przez kilka minut z każdej strony. Podawaj razem z czosnkowym jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe pieczone bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej