Murzynek z kremem bananowo-kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Autor: kissinge

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 łyżek

2 szklanki

1 szklanka

25 dekagramów

4 sztuki

15 dekagramów

null

2 łyżeczki

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

3 sztuki

null

null

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.

Krok 2

Krem: Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.

Krok 3

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.

Krok 4

Dekoracja: Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej