
Składniki
7 łyżek
2 szklanki
1 szklanka
25 dekagramów
4 sztuki
15 dekagramów
null
2 łyżeczki
1 łyżka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżka
3 łyżki
3 sztuki
null
null
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.
Krok 2
Krem: Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.
Krok 3
Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.
Krok 4
Dekoracja: Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























