
Składniki
4 sztuki
50 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej,razem z masłem(około 1/4 kostki).Kiedy uzyskamy już płynną masę odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Do ostygniętej masy dodajemy żółtka,dokładnie mieszając (uwaga! należy dobrze schłodzić masę,jeśli będzie zbyt gorąca dodawane przez nas żółtko zetnie się). Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do masy czekoladowej delikatnie mieszając,żeby nie opadła.
Krok 3
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do naszej masy. Jednocześnie na patelni podsmażamy owoce (użyłam mrożonych) z odrobiną cukru,aż uzyskamy żelową konsystencję.
Krok 4
Do wybranego naczynia nakładamy najpierw dżem,który zalewamy masą czekoladową. Na koniec dekorujemy owocami i odstawiamy do lodówki,najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























