
Składniki
4 sztuki
50 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej,razem z masłem(około 1/4 kostki).Kiedy uzyskamy już płynną masę odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Do ostygniętej masy dodajemy żółtka,dokładnie mieszając (uwaga! należy dobrze schłodzić masę,jeśli będzie zbyt gorąca dodawane przez nas żółtko zetnie się). Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do masy czekoladowej delikatnie mieszając,żeby nie opadła.
Krok 3
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do naszej masy. Jednocześnie na patelni podsmażamy owoce (użyłam mrożonych) z odrobiną cukru,aż uzyskamy żelową konsystencję.
Krok 4
Do wybranego naczynia nakładamy najpierw dżem,który zalewamy masą czekoladową. Na koniec dekorujemy owocami i odstawiamy do lodówki,najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej