Omleciki z Toronto

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

300 gramów

0.25 szklanki

150 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

6 sztuk

6 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny.

Krok 1

Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sól.

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do mąki, a z białek ubij sztywną pianę.

Krok 1

Do mąki i jajek dodaj mleko i zmiksuj. Teraz dodaj pianę z białek i wymieszaj.

Krok 1

Na małej patelni rozgrzej część masła, ułóż trochę jabłek i podgrzewaj chwilę.

Krok 1

Jabłka zalej 0,25 ciasta i smaż przez chwilę.

Krok 1

W ten sam sposób usmaż kolejne 3 omleciki. Podawaj je polane syropem klonowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również