Omułki z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omułki z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

0.2 szklanki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i pokrój drobno.

Krok 2

W misce wymieszaj bułkę tartą, czosnek, skórkę z cytryny i natkę pietruszki.

Krok 3

Oczyść i wyszoruj omułki. Zagotuj wodę w dużym rondlu, a następnie wrzuć omułki. Gotuj pod przykryciem około 7 minut, aż się otworzą.

Krok 4

Otwórz muszle i usuń górne skorupki, a następnie za pomocą łyżeczki poluzuj omułki w skorupkach. Połóż pojedynczą warstwę omułków na blasze, po czym posyp mieszanką z bułki tartej.

Krok 5

Skrop oliwą. Piecz około 3 minuty w piekarniku.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omułki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej