
Składniki
1.5 szklanki
1 szklanka
2 sztuki
2 łyżki
0.2 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz i pokrój drobno.
Krok 2
W misce wymieszaj bułkę tartą, czosnek, skórkę z cytryny i natkę pietruszki.
Krok 3
Oczyść i wyszoruj omułki. Zagotuj wodę w dużym rondlu, a następnie wrzuć omułki. Gotuj pod przykryciem około 7 minut, aż się otworzą.
Krok 4
Otwórz muszle i usuń górne skorupki, a następnie za pomocą łyżeczki poluzuj omułki w skorupkach. Połóż pojedynczą warstwę omułków na blasze, po czym posyp mieszanką z bułki tartej.
Krok 5
Skrop oliwą. Piecz około 3 minuty w piekarniku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej