Omułki z czosnkiem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

0.2 szklanki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i pokrój drobno.

Krok 2

W misce wymieszaj bułkę tartą, czosnek, skórkę z cytryny i natkę pietruszki.

Krok 3

Oczyść i wyszoruj omułki. Zagotuj wodę w dużym rondlu, a następnie wrzuć omułki. Gotuj pod przykryciem około 7 minut, aż się otworzą.

Krok 4

Otwórz muszle i usuń górne skorupki, a następnie za pomocą łyżeczki poluzuj omułki w skorupkach. Połóż pojedynczą warstwę omułków na blasze, po czym posyp mieszanką z bułki tartej.

Krok 5

Skrop oliwą. Piecz około 3 minuty w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej