Oponki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

8 dekagramów

6 łyżek

6 łyżek

30 dekagramów

1 opakowanie

1 litr

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z sera, cukru, mleka, oleju i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

Krok 2

Rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką kółka.

Krok 3

Ze środka każdego kółka wycinać kieliszkiem małe kółeczka.

Krok 4

Resztę ciasta ponownie zagnieść i postępować tak samo.

Krok 5

Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.

Krok 6

Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wystudzić.

Krok 7

Następnie polać lukrem i posypać kokosem lub obtaczać w cukrze pudrze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej