Oponki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

8 dekagramów

6 łyżek

6 łyżek

30 dekagramów

1 opakowanie

1 litr

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z sera, cukru, mleka, oleju i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

Krok 2

Rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką kółka.

Krok 3

Ze środka każdego kółka wycinać kieliszkiem małe kółeczka.

Krok 4

Resztę ciasta ponownie zagnieść i postępować tak samo.

Krok 5

Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.

Krok 6

Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wystudzić.

Krok 7

Następnie polać lukrem i posypać kokosem lub obtaczać w cukrze pudrze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej