Oponki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

99

1127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 opakowania

1.5 szklanki

0.33 szklanki

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

dekoracja:

1

dodatki:

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką Kasię, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Oponki  - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.

Oponki  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm.

Oponki  - Krok 3

Krok 4

Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania.

Oponki  - Krok 4

Krok 5

W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane.

Oponki  - Krok 5

Krok 6

Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.

Oponki  - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba, 19.02.2020

    Dzisiaj właśnie robiłem oponki z tego typu przepisu i mi się udały i są smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz, 27.01.2018

    Tłuste w środku i moim zdaniem jest za mało maki w przepisie jadłam lepsze oponki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bobrowska

    Dorota Bobrowska, 22.02.2017

    Jak dla mnie za duzo cukru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Trzeciak

    Agata Trzeciak, 21.02.2017

    Pyszne Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin milka

    marcin milka, 23.04.2016

    mozna nie dodawac twarogu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wilk

    Małgorzata Wilk, 02.02.2016

    Przepyszne faktycznie palce lizać a ile frajdy gdy przygotowuje się je z dziećmi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika  Jagielska

    Angelika Jagielska, 15.01.2016

    po prostu rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kawecka

    Katarzyna Kawecka, 04.01.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pączki serowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oponki Oponki

Smaczne, przyrumienione na złoto i koniecznie posypane cukrem pudrem. Oponki to doskonała alternatywa dla karnawałowych pączków lub faworków. Ich przyrządzenie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak z pewnością przypadnie do gustu. Na początek do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodając też m.in. kostkę do pieczenia, jajko i twaróg. Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto i rozwałkuj. Foremkami lub szklanką powycinaj z ciasta oponki. Smaż z obu stron, aż staną się rumiane. Gotowe oponki odstaw do przestygnięcia, a następnie obtocz je w cukrze pudrze. Możesz też polać je lukrem, a następnie posypać bakaliami, np. wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową lub uprażonymi migdałami. Proponowane oponki to doskonała inspiracja dla wszystkich tych, którzy lubią domowe słodkie przekąski. To też dobry sposób na deser podczas karnawałowego przyjęcia. Jeśli nie możesz się już doczekać, by ich spróbować, pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią, a także ulubioną wersją podania oponek.