Oponki

- Krok 1Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką Kasię, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
- Krok 2Masę przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
- Krok 3Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm.
- Krok 4Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania.
- Krok 5W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane.
- Krok 6Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.

Smaczne, przyrumienione na złoto i koniecznie posypane cukrem pudrem. Oponki to doskonała alternatywa dla karnawałowych pączków lub faworków. Ich przyrządzenie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak z pewnością przypadnie do gustu. Na początek do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodając też m.in. kostkę do pieczenia, jajko i twaróg. Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto i rozwałkuj. Foremkami lub szklanką powycinaj z ciasta oponki. Smaż z obu stron, aż staną się rumiane. Gotowe oponki odstaw do przestygnięcia, a następnie obtocz je w cukrze pudrze. Możesz też polać je lukrem, a następnie posypać bakaliami, np. wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową lub uprażonymi migdałami. Proponowane oponki to doskonała inspiracja dla wszystkich tych, którzy lubią domowe słodkie przekąski. To też dobry sposób na deser podczas karnawałowego przyjęcia. Jeśli nie możesz się już doczekać, by ich spróbować, pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią, a także ulubioną wersją podania oponek.