Ósemki ptysiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ósemki ptysiowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 litry

null

0.5 szklanki

5 sztuk

0.75 szklanki

0.5

5 łyżek

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj z dodatkiem soli, wody i masła. Wsyp mąkę i energicznie mieszając gotuj , aż ciasto zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka.

Krok 2

Zdejmij garnek z ognia i przestudź ciasto.

Krok 3

Wbij jedno jajko i utrzyj. Całkiem zimne ciasto utrzyj z pozostałymi jajkami.

Krok 4

Rozgrzej olej. Ciasto nałóż Do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pergamin potnij na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciśnij ciasto w kształcie ósemki. Papier odwróć i szybko wkładaj na rozgrzany olej tak , aby ciasto było pod spodem.

Krok 5

Smaż a kiedy ciasto samo będzie odchodziło od papieru, usuń go.

Krok 6

Dosmaż ciastka na złoto. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i likierem. Oblej wystudzone ciastka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej