Ósemki ptysiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ósemki ptysiowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 litry

null

0.5 szklanki

5 sztuk

0.75 szklanki

0.5

5 łyżek

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj z dodatkiem soli, wody i masła. Wsyp mąkę i energicznie mieszając gotuj , aż ciasto zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka.

Krok 2

Zdejmij garnek z ognia i przestudź ciasto.

Krok 3

Wbij jedno jajko i utrzyj. Całkiem zimne ciasto utrzyj z pozostałymi jajkami.

Krok 4

Rozgrzej olej. Ciasto nałóż Do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pergamin potnij na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciśnij ciasto w kształcie ósemki. Papier odwróć i szybko wkładaj na rozgrzany olej tak , aby ciasto było pod spodem.

Krok 5

Smaż a kiedy ciasto samo będzie odchodziło od papieru, usuń go.

Krok 6

Dosmaż ciastka na złoto. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i likierem. Oblej wystudzone ciastka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ósemki ptysiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej