
Składniki
150 gramów
2 łyżki
0.5 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski.

Krok 2
Dodaj jogurtu razem z podprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i otrębami,. Wszystko razem wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owsianka z jogurtem i pomarańczą
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, to dobry sposób na szybki podwieczorek. W dodatku bardzo zdrowy, dzięki dużej zawartości białka oraz wapnia. Jest lekki, nie powoduje uczucia ciężkości i jednocześnie poprawia metabolizm. Smaczny jest zarówno solo, jak i z owocowymi dodatkami, np. truskawkami, malinami, borówkami. Jako podstawę podwieczorku wykorzystaj jogurt naturalny bez dodatku cukru – jest niskokaloryczny. Dodaj do niego np. połówkę pomarańczy – dzięki niej jogurt będzie słodki bez zbędnych dodatków. Wzbogać go płatkami owsianym i otrębami pszennymi, dzięki którym lekka przekąska będzie bardziej urozmaicona. Płatki i otręby to źródło węglowodanów, błonnika, białka i witamin. Ich zaletą jest także to, że pod wpływem wody pęcznieją, zwiększając uczucie sytości. Upraż je lekko na suchej rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Staną się chrupiące i zyskają charakterystyczny posmak – szybka fit przekąska jest już gotowa. Pozwoli bez głodu zaczekać do kolacji. Spróbuj, jak wspaniale smakuje!