Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

3 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj olej i przyprawę Knorr. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na 20 minut aby się zamarynowało.

Krok 2

Rozgrzej lekko patelnię i usmaż kawałki kurczaka aby były rumiane z wszystkich stron. Po chwili wlej wino i poczekaj aż w połowie odparuje.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię z mięsem.

Krok 4

Wszystko przykryj i duś ok. 15 minut.

Krok 5

Do miski w której marynowało się mięso dodaj startą marchewkę i wymieszaj.

Krok 6

Następnie dodaj warzywa do kurczaka, wymieszaj i duś kolejne 15 minut.

Krok 7

Po tym czasie kurczak jest już miękki, a sos połączył się z marchewką. Najlepiej podawaj z domowymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej