
Składniki
1 sztuka
5 dekagramów
1 szczypta
10 dekagramów
1 szklanka
5 dekagramów
35 dekagramów
null
null
5 dekagramów
15 dekagramów
20 dekagramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak sparz i zmiel 3 razy. Zalej wrzącym mlekiem, dodaj łyżkę cukru, olejek migdałowy i odstaw.
Krok 2
Rodzynki i śliwki namocz w ciepłej wodzie. Po kilku minutach osącz i pokrój razem z figami.
Krok 3
Twaróg zmiksuj z jednym jajkiem i resztą cukru. Połącz z makiem oraz posiekanymi bakaliami.
Krok 4
Mąkę, jajko, szczyptę soli i 0.5 szklanki wody połącz i wyrób ciasto.
Krok 5
Rozwałkuj i z pomocą literatki powycinaj krążki.
Krok 6
Na każdym ułóż porcję farszu i uformuj malutkie sakiewki. Gotuj w lekko osolonym wrzątku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























