Uszka z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uszka z makiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

1 szklanka

5 dekagramów

35 dekagramów

null

null

5 dekagramów

15 dekagramów

20 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz i zmiel 3 razy. Zalej wrzącym mlekiem, dodaj łyżkę cukru, olejek migdałowy i odstaw.

Krok 2

Rodzynki i śliwki namocz w ciepłej wodzie. Po kilku minutach osącz i pokrój razem z figami.

Krok 3

Twaróg zmiksuj z jednym jajkiem i resztą cukru. Połącz z makiem oraz posiekanymi bakaliami.

Krok 4

Mąkę, jajko, szczyptę soli i 0.5 szklanki wody połącz i wyrób ciasto.

Krok 5

Rozwałkuj i z pomocą literatki powycinaj krążki.

Krok 6

Na każdym ułóż porcję farszu i uformuj malutkie sakiewki. Gotuj w lekko osolonym wrzątku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej