Uszka z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uszka z makiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

1 szklanka

5 dekagramów

35 dekagramów

null

null

5 dekagramów

15 dekagramów

20 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz i zmiel 3 razy. Zalej wrzącym mlekiem, dodaj łyżkę cukru, olejek migdałowy i odstaw.

Krok 2

Rodzynki i śliwki namocz w ciepłej wodzie. Po kilku minutach osącz i pokrój razem z figami.

Krok 3

Twaróg zmiksuj z jednym jajkiem i resztą cukru. Połącz z makiem oraz posiekanymi bakaliami.

Krok 4

Mąkę, jajko, szczyptę soli i 0.5 szklanki wody połącz i wyrób ciasto.

Krok 5

Rozwałkuj i z pomocą literatki powycinaj krążki.

Krok 6

Na każdym ułóż porcję farszu i uformuj malutkie sakiewki. Gotuj w lekko osolonym wrzątku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej