Uszka z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uszka z makiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 dekagramów

1 szczypta

10 dekagramów

1 szklanka

5 dekagramów

35 dekagramów

null

null

5 dekagramów

15 dekagramów

20 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparz i zmiel 3 razy. Zalej wrzącym mlekiem, dodaj łyżkę cukru, olejek migdałowy i odstaw.

Krok 2

Rodzynki i śliwki namocz w ciepłej wodzie. Po kilku minutach osącz i pokrój razem z figami.

Krok 3

Twaróg zmiksuj z jednym jajkiem i resztą cukru. Połącz z makiem oraz posiekanymi bakaliami.

Krok 4

Mąkę, jajko, szczyptę soli i 0.5 szklanki wody połącz i wyrób ciasto.

Krok 5

Rozwałkuj i z pomocą literatki powycinaj krążki.

Krok 6

Na każdym ułóż porcję farszu i uformuj malutkie sakiewki. Gotuj w lekko osolonym wrzątku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uszka z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Placek à la podpłomyk
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej