
Składniki
1 sztuka
5 dekagramów
1 szczypta
10 dekagramów
1 szklanka
5 dekagramów
35 dekagramów
null
null
5 dekagramów
15 dekagramów
20 dekagramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak sparz i zmiel 3 razy. Zalej wrzącym mlekiem, dodaj łyżkę cukru, olejek migdałowy i odstaw.
Krok 2
Rodzynki i śliwki namocz w ciepłej wodzie. Po kilku minutach osącz i pokrój razem z figami.
Krok 3
Twaróg zmiksuj z jednym jajkiem i resztą cukru. Połącz z makiem oraz posiekanymi bakaliami.
Krok 4
Mąkę, jajko, szczyptę soli i 0.5 szklanki wody połącz i wyrób ciasto.
Krok 5
Rozwałkuj i z pomocą literatki powycinaj krążki.
Krok 6
Na każdym ułóż porcję farszu i uformuj malutkie sakiewki. Gotuj w lekko osolonym wrzątku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























