Paluszki z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paluszki z makiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

4 szklanki

5 dekagramów

0.5 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę posiekaj z mąką, dodaj roztarte z cukrem drożdże. Następnie wlej śmietanę, wbij dwa jajka i dodaj sól. Wyrób dość twarde ciasto.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj i pokrój w wąskie paski, posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i słonecznikiem, odstaw na chwilę do wyrośnięcia.

Krok 3

Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paluszki z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej