Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

297 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

20 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości (180° C, 45 min). Po upieczeniu wystudź i pokrój w mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie. Dodaj odcedzoną fasolę, pokrojone buraki i smaż chwilę razem.

Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - Krok 2

Krok 3

Całość przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. Gotową pastę nałóż na kromki chleba, posyp orzeszkami i udekoruj kiełkami.

Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast białej fasoli możesz użyć również czerwonej fasoli z puszki.

1

Opinie o przepisie

  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo, 10.10.2017

    Nie sądziłem, że może mi to aż tak smakować. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoliPełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli

Dzięki temu przepisowi przygotujesz smaczne i efektowne przekąski – idealne na szybki posiłek lub jako poczęstunek na przyjęciu. Jako bazę do tych kanapek wybierz ciemne pieczywo pełnoziarniste. Nałóż na nie intensywnie czerwoną pastę z buraka. Aby ją przygotować, na początek zawiń warzywo w aluminiową folię i upiecz do miękkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Następnie wystudź i podziel na mniejsze części. Na rozgrzanej margarynie podsmaż cebulę i czosnek pokrojone w kostkę niewielkich rozmiarów. Do całości dodaj odcedzoną z zalewy białą fasolę oraz kawałki buraka. Smaż przez chwilę, następnie przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na masę o jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj do pasty drobno posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Gotową pastę nałóż na kromki pełnoziarnistego chleba, np. żytniego na zakwasie. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i udekoruj świeżymi kiełkami buraka. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste przyrządzanie przekąsek jest możliwe.