Pierniczek miłości

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

371 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

40 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

2 dekagramy

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Zalać dwiema łyżkami wody.

Krok 2

Ogrzewać na małym gazie, by się rozpuściło. Dodać miód i resztę cukru. Zagotować mieszając.

Krok 3

Dodać przyprawy, ostudzić do temperatury pokojowej. Miód roztopić z Kasią, dodać do mąki. Do tego jajko i proszek do pieczenia.

Krok 4

Posiekać nożem, zagnieść ciasto.

Krok 5

Odstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na kilka dni.

Krok 6

Ciasto należy wałkować na grubość ok. 0,5 cm, piec w temp. 190 stopni przez ok. 10 - 15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczek miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej