Piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

678

353 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 szklanka

1 puszka

2 szklanki

125 gramów

4 sztuki

2 łyżeczki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jajka ubij z cukrem, dodaj Kasię.

Krok 2

Następnie dodawaj na zmianę mleko, dżem i mąkę.

Krok 3

Kiedy masa będzie miała już zwartą konsystencję, dodaj przyprawy korzenne i na końcu sodę.

Krok 4

Piec 40 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikPiernik

Piernik to dobrze wszystkim znane i lubiane ciasto, pachnące korzennymi przyprawami: goździkami, kardamonem, anyżem. Kojarzy się przede wszystkim z okresem świątecznym, ale warto piec go także na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest szybkość i łatwość wykonania ciasta. Wystarczy ubić jajka i powoli dołączać kolejne składniki. Na koniec należy tylko dodać przyprawy, które nadadzą piernikowi intensywnego smaku. Możesz użyć gotowej mieszanki albo skomponować własną, dobierając wedle uznania jej skład i proporcje. Ciasto łatwo podzielić na porcje, nie zawiera kremu ani masy, warto więc zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Można nim zastąpić śniadaniową kanapkę, podać na deser albo popołudniową przekąskę. Świetnie smakuje z gorącym mlekiem, jest też dobrym dodatkiem do kawy i herbaty. Jeśli chcesz, możesz przed podaniem polać piernik lukrem królewskim, roztopioną czekoladą albo posypać zmielonymi orzechami czy wiórkami kokosowymi. Sprawdź, czy masz w domu potrzebne przyprawy i upiecz piernik według tego sprawdzonego przepisu!