Piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

177

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij
Piernik

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

300 gramów

400 gramów

250 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wylać na prostokątną blaszkę i piec ok. 60 min.

Krok 2

Wszystko lekko wymieszać.

Krok 3

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, miód z Kasią, mąkę, sodę i przyprawę.

Krok 4

Kasię i miód stopić - wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikPiernik

Piernik to popularne ciemnobrązowe ciasto o intensywnym aromacie korzennych przypraw. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in.: mleka, jajek, mąki oraz miodu. Kluczowym elementem są jednak przyprawy – to one nadają piernikowi wyrazistości. Dobrym sposobem jest samodzielne przygotowanie ich mieszanki, którą możesz potem wykorzystać do innych wypieków. Najlepiej zmieszać w tym celu cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową oraz anyż. Piernik kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ale warto przygotowywać go także na inne okazje. Serwuj go sauté lub z ulubionymi dodatkami. Warto przełożyć go marmoladą, na przykład truskawkową lub wiśniową (kwaśny smak owoców przełamie słodycz ciasta). Możesz także polać wierzch roztopioną ciemną czekoladą lub lukrem królewskim, a całość posypać zmielonymi orzechami włoskimi, kolorowymi posypkami lub uprażonymi migdałami. Wypróbuj ten prosty sposób na smaczny wypiek – sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym.