Piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Krok 2

Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika.

Krok 3

Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe i miód. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

Dodać bakalie i wymieszać.

Krok 5

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160-170 °C.

Krok 6

Ostudzony przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej