Piernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 szklanki

5 łyżek

2 szklanki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, Kasię, cukier i kakao (+2 łyżki miodu) podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2

Gdy masa ostygnie, dodać pozostałe produkty.

Krok 3

Wszystko wymieszać.

Krok 4

Gęstą masę wlać do natłuszczonej tortownicy (24 cm). Upiec.

Krok 5

Wystudzić ciasto.

Krok 6

W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietaną, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto po wierzchu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piernik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikPiernik

Piernik z czekoladową polewą jest ciastem, które może się kojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia. Podstawowe składniki ciasta stanowią mleko, margaryna, cukier, kakao i miód. Piernik jest pachnący, mocno kakaowy i ma charakterystyczny, delikatnie korzenny smak. Podkreśla go też dodatek powideł śliwkowych. Dołącza się do niego również bakalie, takie jak: orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub migdały. Jeśli lubisz intensywne aromaty, dołącz również odrobinę cynamonu, imbiru lub kardamonu. Na koniec, po upieczeniu, polej całość czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną. Zamieni się w chrupiącą czekoladową warstwę, która będzie świetnie komponowała się z miękkim, delikatnym ciastem. Piernik ozdób cukrowymi gwiazdkami lub choinkami albo udekoruj bakaliami. Można też ozdobić go przed podaniem wiśniami z zalewy albo kandyzowanymi oraz listkiem mięty. Masz ochotę na kojarzące się ze świątecznym menu ciasto? Przygotuj je, nawet jeśli do Bożego Narodzenia zostało jeszcze sporo czasu! Pomoże Ci w tym ten przepis.