Piernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier utrzyj mikserem z miękką Kasią, dodawaj po 1 jajku, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, pod koniec dodaj mleko i powidła.

Krok 3

Całość przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180 st. C. około 40 min.

Krok 4

Ciasto wyjmij z formy i gdy przestygnie, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikPiernik

Piernik to ciasto, które wielu kojarzy się ze świętami bożonarodzeniowymi. Możesz je jednak przygotować o dowolnej porze roku. Istnieje wiele przepisów na to ciasto, które różnią się od siebie zarówno stosowanymi przyprawami, jak i obecnością miodu oraz finalną strukturą wypieku – może być ona bowiem zarówno puszysta i wilgotna, jak i twarda oraz chrupiąca. Przygotowując piernik, nie nagrzewaj piekarnika przed włożeniem do niego ciasta. Dzięki temu uzyskasz przyjemną chrupkość wierzchniej warstwy oraz odpowiednio wyrośnięty środek. Możesz dodać do niego miód, dzięki czemu podkreślisz smak i zapach korzennych przypraw. Najlepiej wykorzystać miód wielokwiatowy, lecz równie dobrze sprawdzi się pomarańczowy, kasztanowy lub akacjowy. Jeżeli chodzi o mąkę, to warto zastosować tę z pełnego przemiału, kasztanową, żytnią lub orkiszową (za sprawą tej ostatniej uzyskasz ciemniejszą barwę, efekt zwartości i bardziej wyrazisty smak). Dla urozmaicenia, dodaj do piernika odrobinę soku pomarańczowego lub suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się tu także anyż oraz inne przyprawy korzenne, takie jak kardamon czy cynamon. Zobacz przepis i upiecz to smaczne ciasto.