PIERNIK GRUDNIOWY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

5 dekagramów

2 opakowania

2 szczypty

2 sztuki

2 łyżeczki

100 mililitrów

0.5 szklanki

1 łyżka

dodatki:

1 opakowanie

2 łyżki

8 sztuk

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno.

Krok 2

Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnka.

Krok 3

Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników.

Krok 4

Zdjąć z ognia i dodać Kasię, sól oraz przyprawę do piernika.

Krok 5

Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować.

Krok 6

Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka.

Krok 7

Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać.

Krok 8

Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).

Krok 9

Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Krok 10

Piec ok. 1 godzinę w 190-200 stopniach.

Krok 11

Po 40 minutach można przykryć wierzch folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, ponieważ wierzch lubi się zbytnio spiekać.

Krok 12

Ostudzony piernik zawinąć w folię spożywczą/torebkę i niech czeka na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu, by wchłonąć wilgoć z otoczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIERNIK GRUDNIOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej