PIERNIK GRUDNIOWY

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 opakowania

100 mililitrów

40 dekagramów

25 dekagramów

2 szczypty

25 dekagramów

2 łyżeczki

dodatki:

2 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 opakowanie

8 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno.

Krok 2

Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnka.

Krok 3

Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników.

Krok 4

Zdjąć z ognia i dodać Kasię, sól oraz przyprawę do piernika.

Krok 5

Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować.

Krok 6

Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka.

Krok 7

Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać.

Krok 8

Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).

Krok 9

Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Krok 10

Piec ok. 1 godzinę w 190-200 stopniach.

Krok 11

Po 40 minutach można przykryć wierzch folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, ponieważ wierzch lubi się zbytnio spiekać.

Krok 12

Ostudzony piernik zawinąć w folię spożywczą/torebkę i niech czeka na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu, by wchłonąć wilgoć z otoczenia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej