Piernik staropolski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

565 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

672 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

250 gramów

2 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

2 łyżki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść i odstaw do wystudzenia. Jaja utrzyj z cukrem pudrem na puch.

Krok 2

Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do pierników wymieszaj. Utarte jaja połącz z Kasią, mlekiem i mąką z wymieszanymi składnikami.

Krok 3

Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .Na końcu dodaj powidło oraz bakalie i delikatnie wymieszaj

Krok 4

Przełóż do okrągłej formy tortowej. Piecz w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić stopień wypieku patyczkiem - upieczone ciasto nie powinno zostawić żadnych śladów na patyczku.

Krok 5

Po upieczeniu ciasto wystudź i polej po wierzchu gotową polewą czekoladową.

3

Opinie o przepisie

  • Mariusz Dumkiewicz

    Mariusz Dumkiewicz, 10.07.2019

    Nie jest podane jak długo i w jakiej temperaturze piec.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Hildebrandt

    Lidia Hildebrandt, 15.12.2016

    Nieścisłe ilości składników Ile śliwek i ile powideł?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej