Piernik staropolski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

4 szklanki

6 sztuk

1 łyżka

15 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztopić cukier, miód, Kasię i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek.

Krok 2

Zmiksować lub dokładnie utrzeć drewnianą łyżką wszystkie składniki oprócz białek i bakalii. Z białek ubić pianę.

Krok 3

Na koniec do wyrobionego ciasta dodać ubitą pianę i bakalie, dokładnie wymieszać.

Krok 4

Ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku w temp. 160C. UWAGA! na gęstość ciasta - ma być lejące.

Krok 5

Piernik nie musi być pieczony bezpośrednio po przygotowaniu. Możemy ciasto zostawić nawet na kilka godzin. Jest wtedy jeszcze lepiej wyrośnięte. Gotowy piernik zachowuje świeżość kilka dni. Można go przekładać dżemem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik staropolskiPiernik staropolski

Pachnący miodem piernik staropolski z bakaliami i konfiturą sprawdzi się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale również w inne dni roku. Ciasto piernikowe jest puszyste i delikatnie korzenne. Dodatek orzechów, migdałów czy też suszonych moreli lub śliwek dodaje mu wyrazistości i wpływa na uatrakcyjnienie konsystencji. Warto oprószyć bakalie mąką przed dodaniem ich do całości. Po upieczeniu i ostudzeniu często też przekłada się piernik konfiturą lub masą, na przykład orzechową. Dobrze komponują się z nim także różnego rodzaju polewy, najczęściej używaną jest ta przygotowywana z gorzkiej czekolady lub kakao. Kiedy polejesz nią ciasto, posyp je dodatkowo płatkami migdałów, posiekanymi orzechami, kandyzowaną skórką z pomarańczy lub suszonymi malinami. W takiej postaci świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Serwuj piernik jako popołudniowy zimowy deser, ozdobiony laską cynamonu, rodzynkami i orzechami włoskimi. Miodowy, pełen bakalii piernik staropolski zasmakuje szczególnie osobom lubiącym kakaowe ciasta. Dowiedz się, jak go zrobić. Zajrzyj do przepisu!