Piernik świąteczny babuni

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

207

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

8 sztuk

3.5 szklanki

2.5 łyżeczki

2 opakowania

1 łyżeczka

250 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 szklankę cukru wsypujemy do suchego garnka i na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, doprowadzamy do jego karmelizacji. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i przybierze płynną postać o bursztynowym kolorze. Wówczas bardzo ostrożnie wlewany 1 szklankę ciepłej wody i szybko mieszamy (trzeba uważać, bo karmel bardzo mocno wrze). Gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się karmelu + 10 minut. Następnie pozostawiamy go do wystygnięcia.

Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek. W głębokiej misce (bo ciasta będzie dosyć dużo) ucieramy mikserem 1 szklankę cukru z żółtkami i Kasią. Dodajemy do tego 1 szklankę śmietany, wsypujemy przyprawę do piernika i 1 łyżeczkę kakao oraz wlewamy wystudzony karmel.

Krok 3

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy po 1 szklance do ciasta i mieszamy, wsypujemy bakalie i mieszamy (śliwki kroimy na mniejsze kawałki, orzechy i migdały siekamy).

Krok 4

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.

Krok 5

Pieczemy w 2 długich wysmarowanych Kasią i wysypanych bułką tartą keksówkach lub blaszce o wymiarach 360 x 245 x 60 około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Krok 6

Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy długą wykałaczką środek ciasta, czy jest upieczony (wykałaczka musi być sucha). Po przestudzeniu można przełożyć piernik powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik świąteczny babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej