Piernik wylewany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

503

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

1 słoik

1 opakowanie

3 łyżeczki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, jaja i cukier utrzeć.

Krok 2

Mąkę, przyprawę, sodę i kakao wymieszać.

Krok 3

Stopniowo łączyć z utartą masą i mieszając, dodawać mleko i wkładać dżem.

Krok 4

Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę.

Krok 5

Gdy się upiecze, można polać polewą i posypać wiórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik wylewany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik wylewanyPiernik wylewany

Jeśli szukasz sposobu na smaczny piernik, który sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i na co dzień, to proponowany przepis jest dla Ciebie. Wystarczy, że utrzesz jajka i cukier, a w osobnym naczyniu zmieszasz suche produkty. Oprócz przyprawy do piernika, dodaj do całości kakao i cynamon –  sprawią, że smak będzie bardziej intensywny. Połącz je, delikatnie mieszając, aż do czasu powstania gładkiej masy i dodaj mleko oraz dżem (najlepiej sprawdzi się kwaskowaty, np. śliwkowy lub z porzeczki). Dobrym wyborem będzie również wsypanie bakalii. Kiedy masa będzie już gotowa, wlej ją do natłuszczonej formy na babkę lub do keksówki i upiecz. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw wypiek do ostygnięcia, po czym polej go polewą z gorzkiej czekolady (oprócz rekomendowanej, sprawdzi się również mleczna) lub lukrem. Przygotujesz go, mieszając wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Posyp wszystko wiórkami kokosowymi, zmiażdżonymi w moździerzu orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!