Piernik z buraka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0 sztuk

1 sztuka

0 łyżeczek

150 gramów

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Keksówkę wysmaruj Kasią. Obranego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem i skórką z cytryny. W trakcie ucierania dodawaj po 1 jajku. Wymieszają startego buraka z żurawiną, sokiem z cytryny, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodaj do masy z Kasi i jajek.

Krok 3

Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Piecz. Po upieczeniu i przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej