Pierniki i pierniczki - przepisy: łatwe, domowe | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pierniki i pierniczki

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniki i pierniczkiPierniki i pierniczki

Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniki i pierniczki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Istnieje wiele różnych przepisów na pierniki. Możesz je przygotowywać z miodem, burakami, śliwkami, jabłkami, a także z marmoladą. Co wyróżnia pierniki na tle innych ciast? Na pewno niepowtarzalny zapach, który uzyskasz dzięki dodatkowi korzennych przypraw. Kup gotowe lub stwórz własną ich mieszankę do przygotowania pierniczków. Do jej zrobienia będziesz potrzebować między innymi: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego, pieprzu oraz goździków. Wszystko dokładnie zmiel lub utrzyj w moździerzu. Planujesz przygotować apetyczny i efektowny wypiek na święta? W takim razie zdecyduj się na piernikową miskę, która będzie wspaniale prezentować się na wigilijnym stole. Możesz umieszczać w niej różne cukierki i niewielkie pierniczki – najlepiej polane lukrem królewskim i ozdobione kolorowymi posypkami. Z kolei klasyczne pierniki podawaj przekrojone i posmarowane owocowym dżemem. Z piernikiem doskonale będzie współgrać smak smażonych śliwek lub wiśni. Dla lepszego efektu polej całość lukrem z dodatkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Z masy piernikowej możesz przygotować także smaczne i apetyczne ciasteczka. Wystarczy, że podzielisz ją na mniejsze części i uformujesz według uznania, cienko rozwałkowując ciasto. Ciekawie będą wyglądać serca, gwiazdki, ludziki lub świąteczne choinki. Udekorowane np. wiórkami kokosowymi lub czekoladową polewą, z pewnością przykują uwagę. Wypróbuj także wariantu w postaci pulchnych ciasteczek z owocowym nadzieniem. Do pierników warto dodawać dowolne bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki. Sprawdź nasze przepisy na powidlak i miodownik. Ten pierwszy podawaj z pokruszonymi pistacjami. Natomiast miodownik udekoruj zrobioną z cukru pudru choinką – oba warianty doskonale sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki - przepis, który warto znać. W naszych recepturach jest w czym wybierać. Mamy kilka sprawdzonych przepisów na pierniczki. Smacznego!