Piernik z masą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 szklanka

masa:

2 szklanki

4 łyżki

0.5 opakowania

1 szklanka

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę.

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Do sypkich składników dodaj żółtka, mleko, powidła, miód i olej, dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij na sztywno, połącz z ciastem. Wlej do nasmarowanej formy, piecz 50 minut w temp. 180 c. Po upieczeniu ostudź, przekrój.

Krok 4

Masa: kaszę ugotuj na mleku, Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodawaj ostudzoną kaszę i ucieraj. Przełóż ciasto masą i oblej polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik z masą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Piernik przekładany
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej