Piernik ze śliwkami i polewą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

335 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

694 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

250 mililitrów

300 gramów

1.5 łyżeczki

120 gramów

150 gramów

100 gramów

1 łyżka

100 gramów

polewa:

1 opakowanie

125 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.

Piernik ze śliwkami i polewą - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.

Piernik ze śliwkami i polewą - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.

Piernik ze śliwkami i polewą - Krok 3

Krok 4

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.

Piernik ze śliwkami i polewą - Krok 4

Krok 5

Przygotuj formę o wymiarach 10x25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.

Piernik ze śliwkami i polewą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Mirkowska

    Ewa Mirkowska , 19.11.2017

    Tu jest napisane ze polewę stosuje się po upieczeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kosiorek

    Alina Kosiorek , 07.11.2016

    Nie piekłam jeszcze tego piernika, bo przepis jest nowiutki. Ale mam już wątpliwości: czy na pewno polać piernik polewą PRZED PIECZENIEM??? zawsze polewą dekoruję ciasta PO upieczeniu... Alicja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik ze śliwkami i polewą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piernik z wiśniami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernik ze śliwkami i polewąPiernik ze śliwkami i polewą

Miękki, bakaliowy piernik, pachnący korzennymi przyprawami, najbardziej kojarzy się z bożonarodzeniowymi wypiekami, ale równie dobrze sprawdzi się poza sezonem świątecznym. Zapoznaj się z przepisem na piernik ze śliwkami i polewą. Przygotujesz go z popularnych i łatwo dostępnych składników, m.in. jajek, cukru, mleka, miodu, kostki do pieczenia i mąki pszennej. Zacznij od rozpuszczenia w rondelku tłuszczu z miodem i cukrem, a całość odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z mlekiem i połącz z rozpuszczoną kostką. Do płynnych składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gwarancją intensywnego smaku i zapachu będzie dodana do ciasta przyprawa korzenna oraz posiekane suszone śliwki. Piernik najlepiej piec w blaszce typu keksówka. Gdy gotowe ciasto wystygnie, polej je samodzielnie wykonaną polewą. Przygotujesz ją z gorzkiej czekolady, mleka oraz roztopionej kostki do pieczenia. Wierzch ciasta możesz udekorować połówkami orzechów lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Ten przepis to gwarant wyjątkowo udanego wypieku – koniecznie go sprawdź.