Piernik Ziuty

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

0.5 litra

20 dekagramów

1 kilogram

2 sztuki

1 opakowanie

3 dekagramy

0.5 szklanki

krem:

20 dekagramów

4 łyżki

15 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię, miód i cukier puder stopić i ostudzić.

Krok 2

Po ostygnięciu dodać mąkę. Mieszać aż całość będzie gładka.

Krok 3

Wbić 2 całe jajka i przyprawę do piernika.

Krok 4

Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wyrobić i pozostawić w lodówce na 2 - 4 tygodnie.

Krok 5

Ciasto rozdzielić na 4 równe części i piec ok.10-15 minut.

Krok 6

Masa: czekolada, mleko i cukier rozpuścić, a następnie ostudzić.

Krok 7

Kasię rozpuścić i dodać 4 żółtka po jednym, ciągle mieszając.

Krok 8

Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę, upieczone ciasta nasączyć kawą. Posmarować dżemem, albo powidłami.

Krok 9

Polać masą czekoladową, położyć drugi placek i znowu powidłami, masą, przykryć trzecim plackiem. Polać osobno przyrządzoną masą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernik Ziuty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej