Przepisy na Pierniki i pierniczki
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Pierniki i pierniczki
Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniki i pierniczki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Istnieje wiele różnych przepisów na pierniki. Możesz je przygotowywać z miodem, burakami, śliwkami, jabłkami, a także z marmoladą. Co wyróżnia pierniki na tle innych ciast? Na pewno niepowtarzalny zapach, który uzyskasz dzięki dodatkowi korzennych przypraw. Kup gotowe lub stwórz własną ich mieszankę do przygotowania pierniczków. Do jej zrobienia będziesz potrzebować między innymi: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego, pieprzu oraz goździków. Wszystko dokładnie zmiel lub utrzyj w moździerzu. Planujesz przygotować apetyczny i efektowny wypiek na święta? W takim razie zdecyduj się na piernikową miskę, która będzie wspaniale prezentować się na wigilijnym stole. Możesz umieszczać w niej różne cukierki i niewielkie pierniczki – najlepiej polane lukrem królewskim i ozdobione kolorowymi posypkami. Z kolei klasyczne pierniki podawaj przekrojone i posmarowane owocowym dżemem. Z piernikiem doskonale będzie współgrać smak smażonych śliwek lub wiśni. Dla lepszego efektu polej całość lukrem z dodatkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Z masy piernikowej możesz przygotować także smaczne i apetyczne ciasteczka. Wystarczy, że podzielisz ją na mniejsze części i uformujesz według uznania, cienko rozwałkowując ciasto. Ciekawie będą wyglądać serca, gwiazdki, ludziki lub świąteczne choinki. Udekorowane np. wiórkami kokosowymi lub czekoladową polewą, z pewnością przykują uwagę. Wypróbuj także wariantu w postaci pulchnych ciasteczek z owocowym nadzieniem. Do pierników warto dodawać dowolne bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki. Sprawdź nasze przepisy na powidlak i miodownik. Ten pierwszy podawaj z pokruszonymi pistacjami. Natomiast miodownik udekoruj zrobioną z cukru pudru choinką – oba warianty doskonale sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki - przepis, który warto znać. W naszych recepturach jest w czym wybierać. Mamy kilka sprawdzonych przepisów na pierniczki. Smacznego!