Pierniki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

178

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżeczki

1 szklanka

3 sztuki

3 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 opakowania

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z połowy szklanki cukru zrobić karmel. Kasię i miód rozpuścić w garnku, przestudzić, dodać ubite z cukrem jajka i żółtka, śmietanę i wymieszać z mąką oraz pozostałymi składnikami.

Krok 2

Wyrobić ciasto i odstawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Krok 3

Rozwałkować, wykroić pierniki.

Krok 4

Piec w gorącym piekarniku ok. 200 stopni.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Walkowiak

    Ewa Walkowiak, 25.11.2015

    A można wiedzieć jaka to ma być śmietana.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piernikowe serce
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikiPierniki

Pierniki to słodkie wypieki, bez których wielu nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Kluczową częścią ich przygotowywania jest dekoracja. Najczęściej do tego celu stosuje się lukier, który otrzymasz, mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Z łatwością zmienisz jego kolor, stosując barwnik spożywczy, na przykład cytrynowy. Jeżeli zależy Ci na urozmaiceniu smaku pierników, możesz dodać do nich odrobinę cukru waniliowego czy likieru miętowego. Pamiętaj, aby po zmieszaniu składników rozetrzeć je na gładką i jednolitą masę – dzięki temu nie będziesz mieć później problemu z rozsmarowaniem lukru. Do dekoracji pierniczków świetnie sprawdzą się także cukiernicze pisaki. Wierzch wypieków możesz ozdobić kolorową posypką w różnych kształtach, złotymi lub srebrnymi płatkami cukierniczymi, wiórkami kokosowymi lub ulubionymi bakaliami – sprawdzą się tu szczególnie rodzynki, migdały, orzechy włoskie oraz kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny. Chcesz, by pierniki były bardziej kolorowe? Udekoruj je drażami i owocowymi galaretkami.