Pierniki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

0.5 kilograma

0.5 kilograma

0.5 kilograma

6 sztuk

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód roztopić z Kasią i cukrem, lekko ostudzić, dodać mąkę, przyprawę do piernika, sodę oraz jajka.

Krok 2

Wszystko dokładnie połączyć, odstawić na noc do lodówki.

Krok 3

Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, wyciskać ciastka foremką.

Krok 4

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiernikiPierniki

Pierniki to znany świąteczny wypiek, który warto przygotować kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Bardzo ważnym ich składnikiem jest miód – najlepiej sprawdzi się tu lipowy, nektarowy lub wielokwiatowy. Równie dużą rolę odgrywa mąka – warto wykorzystać jej dowolną pszenną odmianę – poznańską, tortową czy luksusową. Równie dobrze smakować będą z dodatkiem mąki orkiszowej. Pamiętaj o odstawieniu ciasta w chłodne miejsce i przykryciu naczynia – dzięki temu nie wyschnie. Równie ważne jest stopniowe skracanie czasu pieczenia z każdą kolejną partią pierników – dzięki temu unikniesz ich przypalenia. Po upieczeniu, ciastka najlepiej przechowywać ułożone warstwami w dużej puszce. Jeżeli okaże się, że są zbyt twarde, wystarczy, że rozłożysz je płasko na dużym talerzu – szybko odzyskają swoją miękkość. Jak dekorować pierniki? Najlepiej lukrem królewskim, z dodatkiem kolorowych posypek, migdałów lub wiórków kokosowych. Sprawdzą się także draże i żurawina. Twórz z nich fantazyjne wzory. Życzymy smacznego.