Piernikowe choinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

254 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

537 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

500 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, Kasię i cukier. Wszystko wymieszaj i chwilę podgrzewaj.

Krok 2

Masę przełóż do miski, wbij jajka, wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Krok 5

Uformuj z niego kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na kilka dni.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki.

Krok 7

Piecz w temp. 180 stopni C przez około 10 min.

Krok 8

Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone pierniczki dekoruj polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe choinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernikowe choinkiPiernikowe choinki

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaką słodką przekąskę podać na święta Bożego Narodzenia, to zapoznaj się z jednym z najłatwiejszych przepisów na ciastka wigilijne. Masę na piernikowe choinki przygotujesz, łącząc m.in. miód, przyprawy (ta do piernika w połączeniu z cynamonem, nada wypiekowi intensywnego korzennego aromatu), cukier klasyczny lub trzcinowy i przesianą przez sito mąkę. Możesz dodać również nieco zmielonych orzechów. Dodatkowo użyj sody – dzięki niej pierniczki będą pulchniejsze. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, ponieważ musi się mocno schłodzić. Na koniec rozwałkuj je i poprószonymi mąką foremkami wycinaj wybrany przez siebie kształt, mogą być np. gwiazdki lub choinki. Piecz, aż pierniczki osiągną złoty kolor, a kiedy ostygną polej je polewą z białej lub mlecznej czekolady. Równie dobrze sprawdzi się także lukier. Wypełnij całą powierzchnię ciastka lub stwórz na nim dowolny wzór. Na koniec udekoruj bakaliami. Wypróbuj nasz przepis.