Piernikowe serce

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szklanka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

2 szklanki

1.5 łyżeczki

3 sztuki

3 łyżki

przełożenie:

1 opakowanie

polewa:

0.3 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzać z cukrem, miodem i Kasią.

Krok 2

Mieszać żeby cukier się rozpuścił.

Krok 3

Gdy wystygnie dodać mąkę, kakao, sodę, żółtka i przyprawę do piernika.

Krok 4

Wymieszać mikserem na jednolitą masę, dodać ubite na sztywno białka i jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 5

Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec.

Krok 6

Piec w formie serca lub zwykłej blaszce (potem wykrajać nożem kształt serca) wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Wypieczony piernik wyjąć ostudzić i przełożyć dżemem brzoskwiniowym.

Krok 8

Polać polewą obsypać posypką zrobić napis z rozpuszczonej białej czekolady.

Krok 9

Sposób wykonania polewy: Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się bąbelki, zdjąć z ognia i ostudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej