
Składniki
1 szklanka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki prażymy na patelni, na małym ogniu. Wystarczy ok. 3-4 minut aż pestki staną się złote.
Krok 2
Daktyle zalewamy wodą (do poziomu daktyli), następnie (po ok 10 min) miksujemy całość (woda+daktyle) z pozostałymi składnikami i uprażonymi pestkami do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Przekładamy do miseczek, i ozdabiamy dowolnymi dodatkami (bakalie, orzechy, owoce).
Krok 4
W upalne dni, można taki krem wsadzić na około 15-20 min do zamrażalnika, w celu uzyskania lodowej formy deseru :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























