Piernikowo-słonecznikowy krem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernikowo-słonecznikowy krem

Autor: Olga Ulatowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki prażymy na patelni, na małym ogniu. Wystarczy ok. 3-4 minut aż pestki staną się złote.

Krok 2

Daktyle zalewamy wodą (do poziomu daktyli), następnie (po ok 10 min) miksujemy całość (woda+daktyle) z pozostałymi składnikami i uprażonymi pestkami do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3

Przekładamy do miseczek, i ozdabiamy dowolnymi dodatkami (bakalie, orzechy, owoce).

Krok 4

W upalne dni, można taki krem wsadzić na około 15-20 min do zamrażalnika, w celu uzyskania lodowej formy deseru :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Burrito z kurczakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej