Piernikowo-słonecznikowy krem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernikowo-słonecznikowy krem

Autor: Olga Ulatowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki prażymy na patelni, na małym ogniu. Wystarczy ok. 3-4 minut aż pestki staną się złote.

Krok 2

Daktyle zalewamy wodą (do poziomu daktyli), następnie (po ok 10 min) miksujemy całość (woda+daktyle) z pozostałymi składnikami i uprażonymi pestkami do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3

Przekładamy do miseczek, i ozdabiamy dowolnymi dodatkami (bakalie, orzechy, owoce).

Krok 4

W upalne dni, można taki krem wsadzić na około 15-20 min do zamrażalnika, w celu uzyskania lodowej formy deseru :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernikowo-słonecznikowy krem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej