
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
450 gramów
null
1 łyżeczka
300 mililitrów
null
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, sól, olej, proszek do pieczenia wsyp do miski, wymieszaj, zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto.
Krok 2
Powstałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki używając np. szklanki.
Krok 3
Każdy krążek posyp szczyptą cukru, połóż na nim 1 truskawkę.
Krok 4
Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z cukrem lub ze śmietaną i cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej