
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
450 gramów
null
1 łyżeczka
300 mililitrów
null
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, sól, olej, proszek do pieczenia wsyp do miski, wymieszaj, zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto.
Krok 2
Powstałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki używając np. szklanki.
Krok 3
Każdy krążek posyp szczyptą cukru, połóż na nim 1 truskawkę.
Krok 4
Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z cukrem lub ze śmietaną i cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej