Pijak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pijak

Autor: kissinge

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

8 sztuk

8 łyżek

400 gramów

2 łyżeczki

null

9 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

null

3 sztuki

40 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

250 gramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

10 dekagramów

null

10 gramów

10 łyżek

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24x30 i piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Krok 2

Ciasto: białka ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 24x30 przez ok. 25 minut

Krok 3

Masa: Do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszać (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Potrafi się przypalić. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzoną masę. Masę podzielić na dwie części.

Krok 4

Na biszkopt położyć masę, następnie ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce.

Krok 5

Polewa: Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i kilka kropli aromatu cytrynowego. Razem podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki razem się połączą w gładką masę. Gotową polewę lekko ostudzić (wtedy też stężeje)

Krok 6

Całość polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej