Pijak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pijak

Autor: kissinge

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

3 łyżki

1 szklanka

10 łyżek

250 gramów

8 sztuk

10 dekagramów

40 gramów

3 sztuki

400 gramów

null

3 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

3 łyżki

0.5 szklanki

1 opakowanie

9 sztuk

null

null

null

10 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24x30 i piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Krok 2

Ciasto: białka ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 24x30 przez ok. 25 minut

Krok 3

Masa: Do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszać (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Potrafi się przypalić. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzoną masę. Masę podzielić na dwie części.

Krok 4

Na biszkopt położyć masę, następnie ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce.

Krok 5

Polewa: Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i kilka kropli aromatu cytrynowego. Razem podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki razem się połączą w gładką masę. Gotową polewę lekko ostudzić (wtedy też stężeje)

Krok 6

Całość polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pijak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej