Placek jagodowy z cynamonową kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

30 dekagramów

4 sztuki

40 dekagramów

10 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

50 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię wyrobić z 20 dag cukru, jednym jajkiem, mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, solą i cynamonem (powinna powstać kruszonka).

Krok 2

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Wsypać 3/4 kruszonki, równomiernie rozłożyć ją w formie, lekko dociskając.

Krok 4

Śmietanę utrzeć z pozostałymi jajkami, resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.

Krok 5

Wymieszać z 2/3 jagód i wyłożyć na kruchy spód.

Krok 6

Posypać resztą kruszonki wymieszaną z pozostałymi jagodami.

Krok 7

Torcik wstawić do piekarnika, piec 60-70 min. w temp. 175 st. na drugim poziomie od dołu.

Krok 8

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek jagodowy z cynamonową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej