Placek z brzoskwiniami

i porzeczkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

109

408 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

768 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1622 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

100 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

250 gramów

nadzienie:

1 słoik

10 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do większej misy przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz miękką kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko razem mieszamy.

Placek z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Następnie łączymy śmietanę z serkiem, żółtkami i wlewamy do ciasta. Szybko zagniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na 0,5 h - 1 h.

Placek z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

W tym czasie siekamy orzechy na drobne kawałki i kroimy brzoskwinie na połówki, usuwając pestki.

Placek z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Dno blaszki wykładamy pergaminem. Ciasto dzielimy na dwie części tak, aby pierwsza część była większa o 1/5 od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki.

Placek z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Na spodzie ciasta rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową, posypujemy ją orzechami i układamy połówki brzoskwiń. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim brzoskwinie z góry sklejając z bokami ciasta. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem lub nożem w paru miejscach.

Placek z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Pieczemy w temp. 180 °C przez około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Placek z brzoskwiniami - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Jesienią, w sezonie na śliwki węgierki, możesz zastąpić nimi brzoskwinie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z brzoskwiniamiPlacek z brzoskwiniami

Placek z brzoskwiniami i porzeczkami z tego przepisu, to wypiek, który przygotujesz nieco inaczej niż zwykle. Przede wszystkim dlatego, że surowe ciasto przed pieczeniem należy wcześniej przez chwilę mrozić. Wszystkie składniki utrzyj na gładką masę, dodając do niej śmietankę oraz serek homogenizowany, które nadadzą puszystości. Następnie przełóż ją do zamrażarki i przygotuj pozostałe dodatki. Brzoskwinie podziel na połówki, nie drobniej, żeby owoce były w cieście wyraźnie wyczuwalne. Zamiast nich sprawdzą się też podobne w smaku nektarynki, a nawet śliwki węgierki. Posiekaj orzechy nerkowca – są miękkie, więc świetnie pasują do delikatnych owoców. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki podziel je na dwie części, większą z nich wyłóż blaszkę i posmaruj ją konfiturą porzeczkową, posyp orzechami i wyłóż owocami, a na koniec przykryj pozostałą warstwą ciasta. Sklej boki, natomiast wierzch ponakłuwaj, by na wypieku nie powstały nierówności. Po upieczeniu i wystudzeniu oprósz całość cukrem pudrem. Placek z brzoskwiniami to dobra propozycja na podwieczorek, nie tylko w lecie.