Placek z Powidłami ''Śliweczka''

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

0.75 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki (oprócz powideł) zagnieść i wyrobić szybko ręką tak, żeby się nie kleiło. Kasia powinna być miękka.

Krok 2

Oddzielić trzy kawałki ciasta (każdy wielkości knedelka) i od razu je włożyć do zamrażalnika, pozostałą część ciasta równo rozłożyć na wysmarowaną blachę.

Krok 3

Włożyć do lodówki. Następnie ubić białka z cukrem (ok. pół szklanki) na sztywną masę jak na bezy.

Krok 4

Na ciasto wyłożyć powidła, na te delikatnie rozsmarować pianę i na koniec na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.

Krok 5

Od razu włożyć do piekarnika. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku, aby trochę przestygło.

Krok 6

Można jeść gorące. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z Powidłami ''Śliweczka'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z Powidłami ''Śliweczka''Placek z Powidłami ''Śliweczka''

Miłośnikom domowych słodkości z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na ciasto ucierane z powidłami śliwkowymi. Nie potrzebujecie wielu składników, aby przygotować ten pyszny deser. Wystarczy mąka, kostka do pieczenia, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i powidła śliwkowe. To doskonała propozycja dla każdego, kto lubi połączenie słodkiego smaku ciasta z kwaskowym, owocowym nadzieniem. Wyjątkową strukturę placka zapewnia także piana z białek, na którą położycie kruszonkę. Przygotujcie niezbędne składniki i czas zacząć swoją przygodę z ciastem „Śliweczka”. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Ciasto z powidłami to propozycja dla każdego miłośnika domowych wypieków.

Na jaką okazję?

Placek z powidłami sprawdzi się zawsze! Jest idealnym rozwiązaniem na słodkie menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Powidła tradycyjnie przygotowywane są ze śliwek węgierek, prażonych przez wiele dni. Dziś można spotkać powidła morelowe, wiśniowe czy gruszkowe, których proces produkcji jest zbliżony do wersji śliwkowej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli macie powidła własnego wyrobu, wykorzystajcie je do przygotowania ciasta.