Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szklanka
25 dekagramów
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę dokładnie odciśnij, drobno pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Odcedź i ostudź.
Krok 2
Mleko zmiksuj z mąką.
Krok 3
Wbij jajko, dodaj kapustę, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj nieduże porcje ciasta.
Krok 5
Spłaszcz i smaż z obu stron. Placki można podawać z pikantnym sosem lub ketchupem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej