Gulasz z białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z białym winem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka. Kurczaka w kostkę o boku 1,5 cm.

Gulasz z białym winem - Krok 1

Krok 2

Smaż mięso, aż będzie rumiane. Dodaj cebulę.

Gulasz z białym winem - Krok 2

Krok 3

Wlej wino i poczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje.

Gulasz z białym winem - Krok 3

Krok 4

Wlej 200 ml wody oraz śmietanę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz.

Gulasz z białym winem - Krok 4

Krok 5

Dodaj marchewkę z groszkiem. Gulasz duś około 15 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Danie możesz doprawić świeżo posiekaną natką pietruszki.

Gulasz z białym winem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z białym winemGulasz z białym winem

Marzy ci się delikatne danie, które smakuje wybornie i szlachetnie? Soczysty kurczak z warzywami w aksamitnym sosie z dodatkiem białego wina to propozycja dla ciebie. Potrawa tą zaskoczysz nawet najbardziej wymagających gości. Przepis na gulasz z białym winem sprawdzi się zwłaszcza na wszelkich przyjęciach i uroczystościach, a także za każdym razem, gdy szukasz dania wybornego i efektownego, które sprawi, że nie spędzisz w kuchni długich godzin. Wystarczy jedynie kilka składników, by wyczarować niezwykłą potrawę. Sekret tego dania tkwi w połączeniu smaku delikatnego mięsa kurczaka z białym winem. Wystarczy już niecała szklanka wina, by nadać potrawie niesamowitego aromatu – resztę możesz podać do kolacji. Taki sposób przyrządzania gulaszu najpełniej wydobędzie głębie smaku składników. Podawaj go na ciepło z ziemniakami, puszystą, sypką kasza lub pieczywem.