Gulasz z białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z białym winem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka. Kurczaka w kostkę o boku 1,5 cm.

Gulasz z białym winem - Krok 1

Krok 2

Smaż mięso, aż będzie rumiane. Dodaj cebulę.

Gulasz z białym winem - Krok 2

Krok 3

Wlej wino i poczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje.

Gulasz z białym winem - Krok 3

Krok 4

Wlej 200 ml wody oraz śmietanę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz.

Gulasz z białym winem - Krok 4

Krok 5

Dodaj marchewkę z groszkiem. Gulasz duś około 15 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Danie możesz doprawić świeżo posiekaną natką pietruszki.

Gulasz z białym winem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z białym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z białym winemGulasz z białym winem

Marzy ci się delikatne danie, które smakuje wybornie i szlachetnie? Soczysty kurczak z warzywami w aksamitnym sosie z dodatkiem białego wina to propozycja dla ciebie. Potrawa tą zaskoczysz nawet najbardziej wymagających gości. Przepis na gulasz z białym winem sprawdzi się zwłaszcza na wszelkich przyjęciach i uroczystościach, a także za każdym razem, gdy szukasz dania wybornego i efektownego, które sprawi, że nie spędzisz w kuchni długich godzin. Wystarczy jedynie kilka składników, by wyczarować niezwykłą potrawę. Sekret tego dania tkwi w połączeniu smaku delikatnego mięsa kurczaka z białym winem. Wystarczy już niecała szklanka wina, by nadać potrawie niesamowitego aromatu – resztę możesz podać do kolacji. Taki sposób przyrządzania gulaszu najpełniej wydobędzie głębie smaku składników. Podawaj go na ciepło z ziemniakami, puszystą, sypką kasza lub pieczywem.