Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

200 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieszankę na placki rozmieszaj dokładnie z mlekiem. Gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne a miąższ zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodaj do masy.

Krok 2

Dosyp suszoną żurawinę i posiekaną bardzo drobno miętę, wymieszaj. Smaż placuszki nakładając porcje masy na rozgrzaną patelnię z olejem. Rumiane zdejmuj na ręcznik papierowy żeby osaczyć z nadmiaru tłuszczy.

Krok 3

Po chwili przekładaj na talerz. Polej jogurtem, nałóż po troszku konfitury i podawaj .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z żurawiną , gruszką i miętą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej