Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

12 łyżek

1 sztuka

2 łyżeczki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane górskie namocz w niewielkiej ilości gorącej wody, aby zmiękły.

Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - Krok 1

Krok 2

Do płatków dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - Krok 2

Krok 3

Mango pokrój w drobną kosteczkę i posyp nim płatki z jogurtem. Potrawę udekoruj nasionkami chia i listkami melisy.

Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, ryboflawiny, Witaminy B12, witaminy C, witaminy A, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chiaPłatki owsiane z jogurtem i mango, posypane nasionami chia

Owsianka to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kukurydzianych płatków z mlekiem. Stanowi również doskonały wybór na wartościowe drugie śniadanie. Dziś zaserwuj płatki owsiane z jogurtem, mango i chia.

Dla kogo?

To przepis na przekąskę niezwykle uniwersalną. W szybki i prosty sposób przyrządzisz ją w domu lub w pracy. Tak skomponowane płatki owsiane z jogurtem dodadzą Ci sił na dalszą część dnia.

Na zdrowie!

Faktem jest, że ziarna owsa charakteryzują się wyższą wartością odżywczą i energetyczną w porównaniu do pozostałych zbóż. Ponadto potrawy z dodatkiem płatków owsianych dzięki beta-glukanom, składnikowi błonnika, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu.

Czy wiesz, że?

Nasiona chia to ziarna szałwii hiszpańskiej. Jednak niech nie zmyli cię nazwa - ojczyzną rośliny są tereny Meksyku i Gwatemali. Te małe, czarne ziarenka mają imponującą zawartość kwasu omega 3 ( 1,78 g jedna łyżka 10 g) , który m.in. odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu.