Pleśniak z agrestem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pleśniak z agrestem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

4 szklanki

5 sztuk

1 szklanka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, smalec, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao.

Krok 3

Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

Krok 4

Pianę z 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru.

Krok 5

Jedną część ciasta rozłożyć końcami palców na blasze.

Krok 6

Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao.

Krok 7

Następnie rozsypać odsączony wcześniej na sicie agrest, wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.

Krok 8

Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 9

Po przestygnięciu polukrować. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pleśniak z agrestemPleśniak z agrestem

Przepis na ciasto pleśniak z agrestem można znaleźć jeszcze w starych książkach kucharskich i babcinych zapiskach. Jedno trzeba mu przyznać, powrócił do łask ze zdwojoną siłą! Wielowarstwowy, z każdym kolejnym kęsem odkrywa przed nami nowe smaki. Chcesz się przekonać? Zrób pleśniak z agrestem już dziś!

Dla kogo?

Szukasz nowych pomysłów na słodkości? Koniec z nudą! Z tym przepisem będzie kolorowo i pysznie!

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra do celebrowania, zwłaszcza w towarzystwie pleśniaka z agrestem!

Czy wiesz, że?

Agrest zawiera duże ilości witaminy C! Zadbaj o swój układ odpornościowy i nie daj się jesiennej chlapie!

Dla urozmaicenia:

Skubaniec z agrestem może mieć kwaskowy smak, więc możesz dodatkowo dodać do pleśniaka inne, słodsze owoce.