
Składniki
250 gramów
3 łyżki
4 szklanki
5 sztuk
1 szklanka
2 łyżeczki
3 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasię, smalec, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao.
Krok 3
Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Krok 4
Pianę z 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru.
Krok 5
Jedną część ciasta rozłożyć końcami palców na blasze.
Krok 6
Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao.
Krok 7
Następnie rozsypać odsączony wcześniej na sicie agrest, wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.
Krok 8
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9
Po przestygnięciu polukrować. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pleśniak z agrestem
Przepis na ciasto pleśniak z agrestem można znaleźć jeszcze w starych książkach kucharskich i babcinych zapiskach. Jedno trzeba mu przyznać, powrócił do łask ze zdwojoną siłą! Wielowarstwowy, z każdym kolejnym kęsem odkrywa przed nami nowe smaki. Chcesz się przekonać? Zrób pleśniak z agrestem już dziś!
Dla kogo?
Szukasz nowych pomysłów na słodkości? Koniec z nudą! Z tym przepisem będzie kolorowo i pysznie!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra do celebrowania, zwłaszcza w towarzystwie pleśniaka z agrestem!
Czy wiesz, że?
Agrest zawiera duże ilości witaminy C! Zadbaj o swój układ odpornościowy i nie daj się jesiennej chlapie!
Dla urozmaicenia:
Skubaniec z agrestem może mieć kwaskowy smak, więc możesz dodatkowo dodać do pleśniaka inne, słodsze owoce.