Pleśniak z agrestem: przepis na kruszon z agrestem | Przepisy.pl pixel

Pleśniak z agrestem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

4 szklanki

5 sztuk

1 szklanka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, smalec, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao.

Krok 3

Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

Krok 4

Pianę z 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru.

Krok 5

Jedną część ciasta rozłożyć końcami palców na blasze.

Krok 6

Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao.

Krok 7

Następnie rozsypać odsączony wcześniej na sicie agrest, wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.

Krok 8

Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 9

Po przestygnięciu polukrować. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pleśniak z agrestem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pleśniak z agrestemPleśniak z agrestem

Przepis na ciasto pleśniak z agrestem można znaleźć jeszcze w starych książkach kucharskich i babcinych zapiskach. Jedno trzeba mu przyznać, powrócił do łask ze zdwojoną siłą! Wielowarstwowy, z każdym kolejnym kęsem odkrywa przed nami nowe smaki. Chcesz się przekonać? Zrób pleśniak z agrestem już dziś!

Dla kogo?

Szukasz nowych pomysłów na słodkości? Koniec z nudą! Z tym przepisem będzie kolorowo i pysznie!

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra do celebrowania, zwłaszcza w towarzystwie pleśniaka z agrestem!

Czy wiesz, że?

Agrest zawiera duże ilości witaminy C! Zadbaj o swój układ odpornościowy i nie daj się jesiennej chlapie!

Dla urozmaicenia:

Skubaniec z agrestem może mieć kwaskowy smak, więc możesz dodatkowo dodać do pleśniaka inne, słodsze owoce.