
Składniki
250 gramów
3 łyżki
4 szklanki
5 sztuk
1 szklanka
2 łyżeczki
3 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasię, smalec, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao.
Krok 3
Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Krok 4
Pianę z 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru.
Krok 5
Jedną część ciasta rozłożyć końcami palców na blasze.
Krok 6
Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao.
Krok 7
Następnie rozsypać odsączony wcześniej na sicie agrest, wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.
Krok 8
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9
Po przestygnięciu polukrować. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pleśniak z agrestem
Przepis na ciasto pleśniak z agrestem można znaleźć jeszcze w starych książkach kucharskich i babcinych zapiskach. Jedno trzeba mu przyznać, powrócił do łask ze zdwojoną siłą! Wielowarstwowy, z każdym kolejnym kęsem odkrywa przed nami nowe smaki. Chcesz się przekonać? Zrób pleśniak z agrestem już dziś!
Dla kogo?
Szukasz nowych pomysłów na słodkości? Koniec z nudą! Z tym przepisem będzie kolorowo i pysznie!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra do celebrowania, zwłaszcza w towarzystwie pleśniaka z agrestem!
Czy wiesz, że?
Agrest zawiera duże ilości witaminy C! Zadbaj o swój układ odpornościowy i nie daj się jesiennej chlapie!
Dla urozmaicenia:
Skubaniec z agrestem może mieć kwaskowy smak, więc możesz dodatkowo dodać do pleśniaka inne, słodsze owoce.