Pleśniak z porzeczkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

220 gramów

1.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

6 sztuk

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce.

Krok 2

2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód.

Krok 3

Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Krok 4

Na spód z ciasta wykładamy owoce.

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką.

Krok 6

Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 175 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej