Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

125 mililitrów

7 gramów

1 łyżeczka

250 mililitrów

600 gramów

12 sztuk

1 kilogram

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę oczyść z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą ● Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony ● Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości) ● podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos ● na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła

Krok 2

Dynię ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● odcedź ● ugnieć z masłem na gładką masę ● solą i pieprzem dopraw do smaku.

Krok 3

Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 4

Całe danie udekoruj świeżą miętą oraz z wysoka posyp młotkowanym pieprzem. Danie doskonale komponuje się z takim winem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej