Polędwica wieprzowa duszona w czerwonym winie z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym
średnie
17 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
125 mililitrów
7 gramów
1 łyżeczka
250 mililitrów
600 gramów
12 sztuk
1 kilogram
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę oczyść z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą ● Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony ● Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości) ● podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos ● na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła
Krok 2
Dynię ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● odcedź ● ugnieć z masłem na gładką masę ● solą i pieprzem dopraw do smaku.
Krok 3
Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
Całe danie udekoruj świeżą miętą oraz z wysoka posyp młotkowanym pieprzem. Danie doskonale komponuje się z takim winem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej