
Składniki
nadzienie:
1 sztuka
ciasto:
125 mililitrów
1 łyżeczka
600 gramów
3 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso na nadzienie ugotuj w dwóch litrach wody z dodatkiem kostki Knorr. Pod koniec gotowania dodaj do bulionu bułkę aby dokładnie się namoczyła.
Krok 2
Następnie odcedź i zmiel mięso wraz z bułką w maszynce. Zachować cały bulion przecedzając go ponownie przez drobne sito lub gazę.
Krok 3
Farsz dopraw drobno posiekaną cebulą.
Krok 4
Z mąki, jajek, wody i łyżeczki soli zagnieć ciasto i cienko rozwałkuj. Okrągłą foremką wielkości literatki wytnij w cieście krążki.
Krok 5
Na środek każdego połóż nadzienie i zlep boki zwracając uwagę aby farsz nie wyciekł. Koniec tego półksiężyca połącz tak by jeden koniec zachodził na drugi.
Krok 6
Pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 10-15 minut aż wypłyną na powierzchnię. Plemienie podawaj z pozostałym bulionem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej