Polędwiczka zapiekana z warzywami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1541 kJ / 368 Kcal | 18 % |
Tłuszcz | 10.3 g | 15 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.2 g | 11 % |
Węglowodany | 50.4 g | 19 % |
w tym cukry | 9.1 g | 10 % |
Błonnik | 8.8 g | - |
Białko | 26.6 g | 53 % |
Sól | 3.1 g | 51 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 675 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Polędwicę wieprzową umyj i osusz, następnie pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na nim mięso.
- Krok 2Warzywa umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Ziemniaki dokładnie umyj, jeżeli mają cienką skórkę, to zbędne jest ich obieranie. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Krok 3Knorr Naturalnie Smaczne! Lasagne wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do warzyw. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 minut.
- Krok 4Po 20 min. pieczenia dodaj mięso do warzyw i piecz razem 5-10 min. Danie podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii.
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, folianów.