Polędwiczki wieprzowe w kakao przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe w kakao

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mają egzotyczny smak, do którego trzeba się chwilę przyzwyczajać. Ale bez obaw – mięso nie robi się słodkie, bo kakao naturalne absolutnie słodkie nie jest. Meksykanie, którzy wymyślili kakaowo-paprykowy sos mole do kurczaka i indyka, wiedzą o tym najlepiej. Wymieszaj składniki marynaty i posmaruj polędwiczki wieprzowe. Pozostaw na co najmniej godzinę. Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż będzie rumiane z zewnątrz, ale w środku nadal soczyste. Upieczone obtocz w kakao i pokrój w plastry. Papryki i bakłażany posmaruj oliwą i upiecz na grillu. Wymieszaj śmietanę ze szczypiorkiem, przypraw pieprzem i wymieszaj. Mięso podawaj z grillowanymi warzywami i sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej